Broederlijk Delen campagne 2020

‘Delen doet goed. Ook met het Zuiden’

Delen zit in ons. Wij mensen zijn geboren delers. Als je er eens goed over nadenkt, delen we veel meer dan we denken. We delen voorspoed en geluk, maar ook tegenslag en verlies. En we delen muziek, kennis, een verhaal, geloof en vriendschap, soms ook al eens een kop koffie. Delen is broodnodig in onze strijd voor een betere wereld waarin iedereen mee is. Vandaag én in de toekomst. Dat wil Broederlijk Delen in deze campagneperiode in de verf zetten. Voor Broederlijk Delen is juist dat delen en herverdelen het antwoord op de groeiende ongelijkheid en de economische en ecologische crisis waarin we ons bevinden.

Delen zit niet zomaar in de naam van Broederlijk Delen. Het is de essentie van de organisatie: al 60 jaar klinkt de oproep om meer te delen. Met deze campagne wil ze terug gaan naar de kern om te tonen dat de boodschap nu relevanter is dan ooit. Broederlijk Delen werkt samen met 130 partnerorganisaties in verschillende (zuiderse) landen. Tijdens deze vastencampagne luisteren we naar verhalen uit Congo, Senegal en Colombia én Vlaanderen.

Vanuit Congo, het land waar het allemaal begon, vertellen we het verhaal van Maman Bienvenue. In Senegal komen we meer te weten over Ndeje, Allasane en Saratou. In Colombia vertellen mensenrechtenverdedigers Maria José en Herman hun verhaal.

Broederlijk Delen roept op om tijdens de vastenperiode massaal te delen. Het is een werkwoord, iets om te doen. En daarvoor hebben we jullie nodig. Deel je tijd tijdens het solidariteitsmaal, deel je solidariteit en vrijwillige inzet tijdens het koffiestopmoment, deel je kennis tijdens de Noord-Zuidquiz, deel je verhaal tijdens het agapèmoment. Deel van wat je teveel hebt tijdens de omhaling voor Broederlijk Delen. Samen brengen we verandering in het leven van talloze mensen. Delen doet goed, met het Zuiden én met elkaar.

Broederlijk Delen in Mariakerke

Op zaterdag 14 maart organiseert Broederlijk Delen Mariakerke voor de achtste keer een Noord-Zuidquiz in OC ’t Viooltje, Violierenlaan 3b in Oostende. Tijdens deze algemene kennisquiz willen we de aanwezige ploegen een aangename avond met een beetje competitie bieden. We spelen ‘tot iedereen mee is’. De deuren gaan open om 19.00 uur en we starten stipt om 19.30 uur. We delen kennis, een hapje, een drankje, uit solidariteit met elkaar en met het Zuiden.

Inschrijven kan per ploegje van 4 spelers via broederlijkdelen.oostende@gmail.com of via Bart op 0472 68 55 01, graag voor 10 maart. Er is plaats voor 25 ploegen. Meedoen kost 20 euro per ploeg. De opbrengst van de quiz gaat integraal naar de organisaties waarmee Broederlijk Delen internationaal samenwerkt.

In de namiddag gaat eveneens de Kids@World-quiz voor kinderen en jongeren van het 5e leerjaar basisonderwijs tot en met het 2e leerjaar secundair onderwijs door. Ook daarvoor kunnen ploegjes of individuele spelers zich inschrijven via broederlijkdelen.oostende@gmail.com.

Op vrijdag én zaterdag 6 en 7 maart wordt opnieuw een koffiestop georganiseerd in de Colruyt langs de Torhoutsesteenweg. Het principe is eenvoudig. Op deze 2 dagen schenken vrijwilligers koffie in ruil voor een vrije bijdrage. Met de opbrengst kan Broederlijk Delen lokale organisaties steunen in hun strijd tegen armoede en onrecht. Maar een koffiestop is meer dan fondsen werven. Een koffiestop is gezellig. Het brengt mensen samen rond een warm zuiders product en laat hen kennismaken met de campagne van Broederlijk Delen.

Kom gerust eens langs… of beter nog… deel jouw enthousiasme door mee te helpen! Ook jij en/of jouw organisatie kan een koffieboontje bijdragen. Als elke organisatie uit onze federatie met een 3-tal personen instaat voor een shift van anderhalf uur dan geraken alle momenten mooi ingevuld. Hoe? Je geeft een seintje aan een lid van de werkgroep of je belt naar Johan op 0499 43 43 64. Colruyt deelt met ons alvast koffie, thee, koekjes en tasjes. Tof dat je je tijd wil delen en je inzet.

Op zondag 29 maart is iedereen uitgenodigd op de Broederlijk Delenviering in de St.-Franciscuskerk. Dit is de enige viering op zondag. Het thema van de campagne wordt sterk belicht en de vormelingen en leden van de verschillende koren verlenen hun medewerking. In dit weekend vindt ook de omhaling ten voordele van de mensen in het Zuiden plaats. Na de viering is er tijd voor een aperitief of kan je in het Franciscusheem aanschuiven aan het Solidariteitsmaal. Ook in de namiddag ben je welkom voor koffie en taart. Je dient je wel in te schrijven voor de maaltijd tegen 25 maart.

De flyers vind je terug in de verschillende kerken of in het parochieblad én je kan dit jaar ook inschrijven via onze website ‘federatiemariakerke.be’. We zijn solidair met de boeren overal en geven het voedsel dat op ons bord komt het respect dat het verdient.

Op Goede Vrijdag 10 april vindt voor de derde maal een Agape plaats in het St.-Franciscusheem. De agape, hier in de betekenis van een vriendenmaal of zelfs gebruikt als woord voor het Laatste Avondmaal, bestaat uit een eenvoudige broodmaaltijd waarbij het samenzijn centraal staat. Na de maaltijd delen we samen het scherm voor een mooie film. Je bent van harte welkom.

Hartelijk dank. Delen doet goed. Ook met het Zuiden.

De werkgroep Broederlijk Delen Mariakerke
Dirk Masschelein, Bart Neyrinck, Ann Cockhuyt, Edith Vandendriessche, André Decloedt, Dirk Fouquet, Geert Vervaele en Johan Vervaeke

FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail