Deze week in Kerk & Leven

Op 17 oktober verzetten we ons tegen extreme armoede

Armoede is een onrecht. Armoede is een aanslag op de menselijke waardigheid. Op 17 oktober, ‘Werelddag van verzet tegen extreme armoede’, getuigen mensen wereldwijd over het dagdagelijkse moedige verzet tegen het mensonterende onrecht van de diepe armoede, en brengen we hulde aan wie in dat gevecht het leven liet. Laten wij ons hierbij aansluiten.

Laat ons nooit gewoon worden aan onrecht. Laat ons nooit aanvaarden dat mensen klein gemaakt en vernietigd worden, zelfs in onze samenleving, zelfs door onze samenleving.

Laat ons samen vastberaden ijveren, voor een wereld waar elke mens, elke andere mens eerbiedigt en tot zijn recht laat komen !

Op 17 oktober komen we ’s middags om 11.55 u. samen in het Leopoldpark voor ‘Soepe an d’horloge’, ’s avonds wordt in Middelkerke om 19.30 u. de film ‘I, Daniel Blake’ vertoond. Op maandag 21 oktober om 19 u. gaat in het auditorium van het St-Andreasinstituut een avond door over: ‘Wat doet schaarste met een mens ?’ door filosoof en bioloog G. Magiels. Schaarste beïnvloedt ons denken en ons doen. Als we te weinig van iets hebben treden specifieke veranderingen op in brein en lichaam. Of het nu om tijd, geld, sociale contacten of calorieën gaat, het lijkt alsof we nog maar aan één ding kunnen denken. We ontwikkelen tunnelvisie en focussen enkel op het urgente. Om het even waarover het gaat, de neurologische en psychologische effecten zijn dezelfde. Door schaarstestress versmalt onze mentale en cognitieve bandbreedte en doen we dingen die we beter niet zouden doen.  Het recente onderzoek van economen, psychologen en neurowetenshappers laat zien hoe tekorten een rol spelen in ons leven. De psychopathologie van de schaarste biedt een verhelderende kijk op armoede en overvloed.

Sluit aan. Doe mee. Stop armoede. Samen voor waardigheid !

FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail